home
> sitemaps

 

u bent hier : > home > reizen > duitsland > waldbreitbach 2010
terygterug 'reizen'

 


DUITSLAND


herfstwandelweekend "indian summer"

in WALDBREITBACH im WIEDTAL

waldbreitbach_im_wiedtal

> verslag herfstweekend > wiedtal > wat is indian summer ?
> diavoorstelling foto's 2010
> > diavoorstelling foto's 2009

NAARBOVENnaar boven

NATURPARK RHEIN - WESTERWALD - WIEDTAL

Op slechts een tweetal uurtjes rijden van ons Limburg kan je een heerlijk herfstweekend doorbrengen in het romantische “Naturpark Rhein-Westerwald –Wiedtal” met zijn onbegrensde mogelijkheden om te wandelen (en te fietsen). Niet zo bekend bij ons maar een uitzonderlijk mooi gebied om aan iedereen aan te raden.

Alle wandel- en fietswegen zijn zeer goed aangegeven. Starten kan al dadelijk met W1, W2 en W3. Bij de toeristische dienst (Waldbreitbach), borden in het centrum, en in ieder hotel is alle informatie met kaarten te verkrijgen.

Het natuurpark Rhein-Westerwald is 446 m² groot en een bijzonder natuurgebied in het Westerwald.

Aan de ene kant is het Neuwied tot aan de Rijn en aan de andere kant het betoverende Wiedtal.

waldbreitbach_im_wiedtal

Het heuvelachtige landschap herbergt prachtige heuvelruggen met panorama's.
We zien vele kleine riviertjes en heldere beekjes, intieme dalen, dorpen met vakwerkhuizen en rustgevende loof- en naaldwouden. Sappige groene weiden zorgen voor een oase van rustom heerlijk te relaxen en te genieten van het bijzonder milde klimaat en de gezonde lucht op een hoogte van 100 tot 400 meter. Je vindt er een grote diversiteit aan inheemse planten en dieren. Op de (spirituele) wandelroutes liggen ook oude kloosters en historische plaatsjes.

Beleef een stuk natuur met mooie herfsttinten zoals in een fotoboek.
Prachtige wandelingen zoals bijvoorbeeld: 'der klosterweg', de ‘Westerwaldsteig' en de ‘Rheinsteig'.
Omgeving: het idyllische Wiedtal, de ‘Wiedpromenade',  het ski-oord Malberg,  het Kloster ‘St. Marienhaus',  Schloß Walburg,  het Wiedtalbad,  het ‘Roßbacher Häubchen (Basaltrots),  de vele watermolens,  de romantische buurtdorpjes Breitscheid,  Hausen,  Roßbach en Niederbreitbach.

waldbreitbach_im_wiedtal

In deze wandelomgeving wordt zowel wat van het lichaam als van de geest gevraagd.
Met het wandelen verbetert uw uithoudingsvermogen en wordt u topfit, terwijl de geest dankzij deze natuurlijke omgeving heerlijk tot rust kan komen en u de dagelijkse stress even kan vergeten.

Kortom,  het romantische en spirituele ‘Wiedtal'is ideaal voor mensen die rust en ontspanning zoeken, voor natuurliefhebbers, voor fijnproevers en voor actieve vakantiegangers.

Voor dit herfstweekend hadden we een speciaal en kwalitatief hotel uitgezocht:
kortom; EEN 100 % AANRADER
!!!!

Hotel Zur Post ***Superior
Neuwieder Straβe 44
56588 Waldbreitbach
t   0049-2638-9260
f   0049-2638-926180
www.hotelzurpost.de
al

NAARBOVENnaar boven


VERSLAG
HERFSTWEEKEND OKTOBER 2010 
INDIAN SUMMER

met Wandelclub Eurek@ naar het

het  spirituele  WALDBREITBACH in het mooie WIEDTAL

 

Vrijdag 22 oktober 2010 – Westerwaldklinik

Stipt om 9u stonden er  5 auto’s met daarin 18 personen van Wandelclub Eurek@ aan de GB Bilzen klaar om te vertrekken voor een 3-daagse naar Waldbreitbach.  Na een vlotte rit van 206km kwamen we aan in  Hotel zur Post
Wanneer iedereen een natje heeft gehad starten we met de goulashsoep met brood.
Het weekend is goed ingezet, eventjes de kamer op en de wandeling start.

Genietend van de natuur met het gezelschap van reigers, gekleurde koeien, gekleurde bijen(korven) en zelfs bevroren water in de koeien hun baden gaan we al klimmend en dalend naar de Westerwaldkliniek  (rehabilitatiecentrum voor  neurologische psychopathie).

waldbreitbach_im_wiedtal waldbreitbach_im_wiedtal


Hier genieten we van heerlijke koffie met gebak. Nu nog een klein uurtje wandelen met vooral dalingen keren we terug naar het hotel. Dit waren mooie items om mee te starten.

Sommigen onder ons waren nog niet moe genoeg en hebben nog een ‘dorps-verkennings-wandelingetje’ gemaakt. Anderen zijn gaan genieten van de heerlijke ontspannende wellness faciliteiten van het hotel met sauna, stoombad, erlebnisdouche.  Een  laatste groepje heeft zich tegoed gedaan aan de bar. 

Eventjes opfrissen en dan zetten we de avond in met een lekkere maaltijd opgediend aan tafel in het torenpaviljoentje;  speciaal voor ons groepje gereserveerd voor dit weekend ! een zeer sfeervol plekje.  Als afsluiter natuurlijk enkele schnapsjes.

waldbreitbach_im_wiedtal

NAARBOVENnaar boven

Zaterdag 23 oktober 2010 - Der Klosterweg – wandern für die Seele …

Fris en monter kwamen de meesten een uitgebreid ontbijt nuttigen. Daarna maakte iedereen zich klaar om het  privébusje te nemen richting Rengsdorf.  
Een vrouwelijke chauffeur bracht ons snel  ter plaatse zodat  we ‘der klosterweg  – wandern für  die  Seele  wandeling konden aanvangen.

Der  Klosterweg  is een 17km lange natuurwandeling langs kerkjes, kloosters en Romeinse overblijfselen, halverwege een rustpunt met als eindbestemming Waldbreitbach.

Deze wandeling verbindt twee bekende  wandelgebieden met elkaar; namelijk;
 Rheinsteig  in  Rengsdorf  met  Westerwald - Steig  in  Waldbreitbach in  het  Wiedtal.

We wandelen door het Naturpark  Rhein - Westerwald  en natuurlijk ontbraken de hellingen en dalingen niet, zelfs kregen we op een bepaald ogenblik het verbod om door het bos te lopen wegens het jachtseizoen.

Dan maar een stukje over de weg en zo kwamen we sneller dan voorzien aan in ‘Kurtscheid bij Gasthaus Beck.  Op een hoogte van 400m wachtten Odette en Albertine ons op met heerlijke maaltijdsoep met brood. Na deze korte pauze zetten we onze weg verder met een grote daling van 100m, om natuurlijk weer te klimmen naar Klooster  St Mariënhaus.
(Moederhuis van de Franziskanerinnen; tevens verzorgings- en bejaardentehuis,  gebouw met speciale architectuur).

Hier aangekomen warmen we ons op en rusten we even uit met een heerlijke tas koffie en koek. Natuurlijk zijn we eureka’s om daar dan ook ‘soeur sourire’ tegen te komen. Volgens sommigen onder ons of voor anderen was ‘Benidorm Bastards’ een betere omschrijving.
Nog een klein uurtje stappen en het hotel kwam terug in zicht.

waldbreitbach_im_wiedtal

Na de verfrissing zowel geestelijk als lichamelijk wachtte ons weer een heerlijk avondmaaltijd.
Hierbij werden we welkom geheten door de plaatselijke belleman om ’s avonds te genieten van de herfstversieringen in de etalages en dorpsstraat . Maar ook van de vocale en muzikale klanken in de neoromaanse ‘Katholische  Pfarrkirche  Maria  Himmelfahrt waarbij tevens een lichtspektakel voorzien was……

RAUMLICHTKLANG :
We kregen (gratis) een concert van Gregoriaanse muziek met vioolcello en orgel.
Muziek van Johann Sebastian Bach met korenzang; waarbij  ‘Benedictus’ van Karl Jenkins  ons is bijgebleven. Het kerkkoor ‘cäcilia van Niederbreitbach en Waldbreitbach onder leiding van Peter Uhl verzorgde het laatste deel van het concert ; namelijk het ‘Abendlob’ of beter gezegd  het lof. De beleving van het ‘nieuwe licht’ en ‘vrede in de wereld’   stonden centraal.  Met ‘sjaloom’ werd dit concert  door de pastoor afgesloten.
Een  speciale  ervaring  in  een  spirituele  omgeving.

BASALTFEUER :
Hierna werd in het hotel genoten van een ‘basaltfeuer’….. basaltfeuer is een kruidige 56% westerwaldspecialiteit van de edelste distillatie die in een klein aardewerkpannetje wordt geserveerd. Met een vlammetje wordt een groot deel van de alcohol verbrand en blijft een uitstekend  romig kruidendrankje over.

NAARBOVENnaar boven

Zondag 24 oktober 2010
Westerwald-Steig / Weissenfels / Rossbach

Na het (korte) ontbijt,  het klaarmaken van de picknick, het vullen van de thermoskannen, bedeling van het zoutvaatje voor de hard gekookte eitjes, werden de valiezen gepakt en ingeladen in de auto .
Hierna werden we  om 09u30 opgepikt door ons privé busje om onze laatste wandeling in te zetten. 
Iedereen in het busje was blij want we deden bijna alleen maar stijgingen zodat wij normaal gezien al wandelend de dalingen moesten doen. Maar dat was pech hebben, er waren nog wel heel wat stijgingen.

Bij de start in Weissenfels  werd ons dit al duidelijk,  een inwoner gaf al aan dat er heuveltjes waren richting Waldbreitbach.

Genietend onder een zonnetje, door de bossen en open vlakten richting Rossbach , waar de picknick was voorzien , ging het verder langs het water. Dan terug omheen de bergen,  omgeven door gesteenten in allerlei vormen en lagen,  zo weer naar onze eindbestemming.
Ook zagen we  plots de basaltberg terug waar sommigen onder ons vorig jaar zijn geweest.

 
Eens terug in Waldbreitbach scheen het ‘indian summer zonnetje’ nog heerlijk en werd er nog een extra wandeling gemaakt richting  ‘sankt  josefshaus(therapeutisch centrum).

Deze wandeling kan ook als ‘boulevardwandeling doorgaan(= wiedpromenade) . Er zijn twee mogelijkheden :
Heerlijk bewegen langs het water over een geasfalteerd ‘nordic walking pad’ (met uitleg)  en/of slenteren door het gebladerte op de bosweg aan de oever van het water ‘de wied’.
Een rustige afsluiter.

waldbreitbach_im_wiedtal

In de avondzon bemerkten we nog een devote processie  over een pas aangelegde bosweg bedekt met witte houtschilfers.  Het pad, omgeven door religieuze vlaggen,  leidde de processie hogerop door het bos naar een  ‘lourdesgrot  en de door een jeugdbeweging gerestaureerde ‘antoniusbron…….. dit is dus ‘Wandern für die Seele’!

Ook werd er nog een bezoek gebracht aan …..
GUSTEL’S KRIPPEN- UND BIBELWELT :
Het internationaal Kribbenmuseum  te Waldbreitbach is een belevenis voor groot en klein.
Niet alleen in de kerstperiode te bezoeken maar is het hele jaar geopend. !

Meer dan 1700 kribben  uit 80 landen zijn er te bezichtigen; o.a. uit Indië,  Japan,  Peru,   Afrika, Alaska, China,  Rusland etc…. Van miniatuurkribben in een walnootschaal tot 80cm grote heiligenbeelden.  Kribben in alle formaten en kleuren, gemaakt in materialen zoals hout,  gips,  papier,  glas,  koper etc…  Een bijzondere attractie is de sneeuwkribbe, die telkens met namaaksneeuw bestrooid wordt.
De grootste met houtwortels gemaakte natuurkribbe ter wereld is er te bekijken;  130m groot en 8,50m hoog (guinessboek record!).
Een bezoek dat loont ! bij krippenbaumeister Gustel Hertling, am Mühlenberg 1, 56588 Waldbreitbach / Wied.
- In de kerstperiode wordt een grote en een kleine wandel-kribben-tocht georganiseerd in Waldbreitbach.
Als blikvanger komen op de bergflanken en op hoge toppen kribben, verlichtingselementen en de ster van Bethlehem. Op slechts 2 uurtjes rijden van hier is dit te bewandelen en te bewonderen.-


Rond 18u, na een heerlijke maaltijd zijn we rustig, met volle maag, met veel zuurstof in ons lichaam en voldaan van de lichamelijke inspanning teruggekeerd naar België.

Het was weer een weekendje om niet te vergeten !

waldbreitbach_im_wiedtal

 

Wie  Eltern sollt ihr über die euch anvertrauten wachen
(br. jakobus Wirth – stifter der franziskanerbrüder vom heiligen kreuz)

 

NAARBOVENnaar boven


* Wat is ‘indian summer’ ?


De  bomen  staan  in  geeloranje  en  rode  kleuren 
met  alle  schakeringen  daartussen  te  gloeien 
tegen  een  helder  blauwe  hemel. !


Een typisch verschijnsel in het oosten van de Verenigde Staten is de ‘Indian  Summer’.  
Na de eerste stevige nachtvorst in het najaar stuurt een enorme subtropische luchtstroom - die zich uitstrekt van het Grote Meren - gebied tot de Golf van Mexico - de koude poollucht tijdelijk terug naar het noorden.

waldbreitbach_im_wiedtal

Een echte Indian Summer duurt minimaal drie dagen, maar kan het ook wel eens twee weken volhouden. De temperaturen lopen op tot rond de 20 graden Celsius overdag en ’s nachts blijft het minimaal boven het vriespunt.

Behalve vanwege het heerlijke weer is de Indian Summer geliefd om de spectaculaire herfstkleuren. Die ontstaan doordat de eerste nachtvorst de bomen het sein geeft de voedseltoevoer naar hun bladeren te stoppen.

Deze nazomer is een periode die loopt van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. De bomen staan in geel, oranje en rode kleuren met alle schakeringen  daartussen te gloeien tegen een helder blauwe  hemel.

De naam ‘indian summer’ wordt in Europa meer en meer gehanteerd om de herfst een nieuw image te geven ……. een nieuw licht ! en tevens de aandacht te vestigen op alle mooie herfstkleuren .

Gott baut sein Werk auf das Niedrige
(br. jakobus Wirth – stifter der franziskanerbrüder vom heiligen kreuz)

 

 

 

 

DIAVOORSTELLING HERFSTWEEKEND 2010
MET WANDELCLUB EUREK@
TE WALDBREITBACH im WIEDTAL

 

NAARBOVENnaar boven

Krijg je op deze pagina geen foto's te zien
dan kan je HIER gratis Flash Player 9 of hoger downloaden.


2010


2010  

- TIP 1 : Bezoek het KRIBBENMUSEUM te waldbreitbach (het hele jaar open); meer dan 1700 kribben uit 80 landen ! prachtig !!! slechts 4 euro inkom
- TIP 2 : Bezoek RÖMERWELT te BAD HÖNNINGEN 'römerwelt' museum (tentoonstelling over de romeinen en germanen - unesco!)

beiden zowel interessant voor kinderen als volwassenen !

 

> verslag herfstweekend > wiedtal > wat is indian summer ?
> diavoorstelling foto's 2010
> > diavoorstelling foto's 2009

 

 

 
u bent hier : > home > reizen > duitsland > waldbreitbach 2010
terygterug 'reizen'

NAARBOVENnaar boven