home
> sitemaps

 

u bent hier : > home > zin of onzin van de dag
terugterug HOME

 

 


ZIN ... OF ONZIN VAN DE DAG

(verzameld)

 

> als ik iets goeds zie geef ik een compliment, als ik iets fouts zie bied ik mijn hulp aan (nelson mandela)
 

NAARONDER

Noorwegen rust rendieren uit met reflectoren

quote De Noorse regering heeft besloten om rond de hals van duizenden rendieren een gele reflecterende halsband te doen.

Elk jaar komen er in het Scandinavische land vijfhonderd rendieren om het leven bij een aanrijding door een wagen. De halsbanden moeten hen nu zichtbaarder maken.

In de voorbije maand hebben al zo'n 2.000 dieren de halsband omgekregen.

"Bij een test met een sneeuwscooter is gebleken dat de dieren veel beter zichtbaar waren in het donker dan anderen", aldus Kristian Oevernes, leider van de Noorse Wegenadministratie. "Dit is niet alleen goed voor de rendieren, maar ook voor de chauffeurs. Elk jaar raken er ook veel mensen gewond bij ongevallen met rendieren."

In Noorwegen zouden zo'n 200.000 rendieren terug te vinden zijn.

Griekse mythologie thema Pirelli-kalender 2011

quote In het Russische Moskou is de Pirelli-kalender van 2011 voorgesteld. Thema van het jaar is de Griekse mythologie geworden.

Mode-ontwerper Karl Lagerfeld was fotograaf van dienst. Hij liet naakte dames, waaronder actrice Julia Moore, mythische figuren en goden uitbeelden. Ook een naakte man, het Franse model Baptiste Giabiconi, werd voor de lens gehaald.

De kalender kopen kan helaas niet, Pirelli deelt hem slechts uit als relatiegeschenk.

Amerikaanse politiehonden verstaan vaak alleen Duits

quote Veel van de politiehonden die in Amerika worden ingezet worden in Duitsland opgeleid. Dat betekent dat ze vaak ook alleen Duitse bevelen verstaan.

Toch is de Amerikaanse politiehondenorganisatie niet geneigd om de dieren in het Engels op te leiden. Het Duits heeft volgens hen immers ook enkele voordelen.

Wanneer het baasje 'sitz' (zit) of 'such' (zoek) roept, weet de hond meteen wat hij of zij moet doen. Dat geldt echter niet voor de criminelen. Vaak raken ze in verwarring en weten ze niet wat er gaat gebeuren

 

Laat een kaarsje in Scherpenheuvel branden via het web

De parochie Scherpenheuvel biedt nu ook aan mensen, die slecht te been zijn of te weinig tijd hebben om naar het bedevaartsoord af te zakken, de kans om een kaarsje te branden. Via het internet kan je voortaan een aanvraag indienen zodat iemand anders het in je plaats doet.

Een kaarsje laten branden via de website van het bedevaartsoord kost 3,50 euro, dat is net hetzelfde bedrag als ter plaatse.

"We bekijken de aanvragen en verwachten via de bankrekening de betaling", aldus webmaster Guido Nijs in een krant van De Persgroep. "Eens dit gebeurd is, geven we aan de mensen die de kaarsen aansteken door wanneer de bezoekers de kaars willen laten branden. Onder meer de koster zal hiervoor instaan."


Postuum eremedaille voor postduif Paddy

quoteIn Groot-Brittannië heeft vrijdag een postduif een postuum eremedaille ontvangen. Het beestje werd beloond voor zijn moed tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Postduif Paddy werkte voor de Britse luchtmacht. Hij bereikte als eerste duif Engeland met een gecodeerde boodschap van het front. Het dier had vijf uur nodig om de 370 kilometer van Frankrijk naar Engeland af te leggen.

Paddy werd met de dierenvariant van het 'Victoria Cross' beloond voor zijn moed tijdens de geallieerde invasie in Normandië in juni 1944.Tom Lanoye schrijft Mooiste Zin van het jaar

quote "Vijftien jaar had de badkamer met de caravanafmetingen probleemloos dienstgedaan, de sporadisch gekneusde knie niet te na gesproken van wie zich, zijn toilet makend of zich scherend voor het lavabootje, te bruusk omdraaide en aan den lijve moest ervaren hoe gering de speling was gebleven tussen rand en wand."

Deze zin, die ooit uit de pen van auteur Tom Lanoye is gevloeid, is zopas uitgeroepen tot Mooiste Zin van het jaar. Lanoye krijgt er de jaarlijkse Tzum-prijs voor.

De zin is afkomstig uit zijn roman 'Sprakeloos'. Er waren maar liefst tien zinnen uit dat boek genomineerd.

Lanoye ontvangt voor zijn Mooiste Zin een beker en een bedrag in euro's dat gelijk is aan het aantal woorden in de zin, in dit geval dus 49 euro.

De jury was vooral gegrepen door de sterke beeldende kracht. "Iedereen zal meteen een beeld hebben van deze kleine badkamer", luidt het. Daarnaast was de jury ook zeer te spreken over de woorden "lavabootje" en het in onbruik rakende "bruusk". De kers op de taart was het binnenrijm aan het einde van de zin.

Onder andere Erwin Mortier (2009), A.F.Th. van der Heijden (2008), Jeroen Brouwers (2007) en Tommy Wieringa (2006) mochten de Tzum-prijs al eens in ontvangst nemen.


 

Egel zal einde van de eeuw niet halen

 

quote De egel is met uitsterven bedreigd. Het zoogdier zal het einde van de eeuw wellicht niet halen. Zo waarschuwt Jenny Kleve, de directeur van Egelbescherming Nederland.

Volgens de vrouw worden er steeds meer gewonde en zieke egels aangetroffen.
Het aantal dieren dat dood wordt aangetroffen, zit wel in een dalende lijn wat dan weer wijst op een kleinere populatie. Het valt Kleve ook op dat meer en meer egels ziektebeelden hebben die lijken op kanker.

Volgende week vindt in Nederland het Nationale Egelweekend plaats.
''Ik hoop dat mensen in de opvangcentra komen kijken naar dit fantastische dier'', klinkt het. ''De egel is een prehistorisch dier dat al rond liep in de tijd van de dinosaurussen en dat dier moeten wij beschermen.''Roze cellen moeten gevangenen kalmeren

De politie in het Zwitserse Biel heeft een nieuwe methode gevonden om opgesloten personen te bedaren. Elke cel is in het roze geverfd.

Drie maanden geleden werden de vier cellen van het politiebureau in het roze geverfd.
De gevangenen in voorlopige hechtenis zouden zich zo beter voelen omdat de cel veel weg heeft van een Barbie-huisje. Enkel de toiletten en de verwarming hebben geen roze kleurtje.

De roze kleur zou het onmogelijk maken om zich op te winden. "Ze vertraagt het hartritme, de bloeddruk en de polsslag", klinkt het.


 

WC-pot John Lennon levert
ruim 11.000 euro op

In Liverpool is een oude toiletpot, die ooit nog eigendom was van Beatle John Lennon, op een veiling verkocht voor 11.500 euro.

Wie het porseleinen ding heeft verworven, wordt niet bekendgemaakt. De opbrengst van de pot ligt wel tien keer hoger dan vooraf gedacht.

"Het is ongelooflijk. We kregen overal aanbiedingen vandaan, maar hij is naar iemand in het buitenland gegaan", aldus de organisator.

Lennon deed zijn behoeftes in het bewuste toilet tussen 1969 en 1972. Nadien werd de pot gebruikt als plantenbak.

 

naar_bovennaar boven