home
> sitemaps

 

u bent hier : > home > reizen > griekenland > noordelijke egeische eilanden > patmos

terug

patmos

patmos - Πάτμο

GRIEKSE EILANDEN
dodecanese

het_religieuse_patmos

 

Patmos, een religieus eiland,
het “Jeruzalem” van de Egeïsche zee

 

PATMOS .... ONZE BEZIENSWAARDIGHEDEN OP DEZE PAGINA
> dodecanese
> apocalyps
> chora > johannietenklooster > skala

 

patmos_samos_veerboten

Patmos heeft geen vliegveld, dus je kunt het alleen met de boot bereiken, er zijn goede verbindingen met bijvoorbeeld Samos en Kos (zie kaart).

Het eerste dat je zal opvallen als je Patmos ziet is het enorme klooster dat op de berg domineert en dat uitkijkt op de haven.

Rond 95 na Chr. werd de apostel Johannes verbannen naar het eiland.

In de Grot van de Apocalyps schreef hij zijn Evangelie.

Hierdoor is het een 'Heilig eiland' en komen er gedurende het gehele jaar veel orthodoxe pelgrims.

 

patmos_apostel_johannesOndanks de ontwikkeling van het moderne toerisme blijft de morele en spirituele uitstraling van de monnikengemeenschap erg groot, en bepalen de religieuze feestdagen nog in grote mate het levensritme van de inwoners.

Pátmos is de naam van een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, gelegen in de eilandengroep Dodecanese.Het kleine, ca. 34 km² grote eiland is van oorsprong vulkanisch en telt zowat 2600 inwoners.Omdat het eiland een belangrijke plaats inneemt in het Christendom staan er een groot aantal kloosters.

 


Patmos is uitstekend geschikt om wandelingen te maken of voor een strandvakantie. Patmos is het eiland met het indrukwekkende klooster van de heilige Johannes dat hoog bovenop een heuvel, boven de haven uitsteekt.Hier verbleefde apostel Johannes achttien maanden in een grot in 95 n. Chr.
Volgens de overlevering werd hij hier geïnspireerd om het laatste boek van het Nieuwe Testament 'de Openbaringen' te schrijven.

ps .. Patmos is zusterstad van het Belgische Oudergem (Brusselse gemeente)

 

 

naarboven

johannietenklooster - apocalyps - chora - skala


 

naarboven

 

HET JOHANNIETENKLOOSTER

 

samos_johannietenklooster

Je kunt het eiland Patmos niet missen, want als je aan komt varen op de veerboot zul je het klooster op de berg van verre al zien.

Een bezoek aan dit klooster is een absolute must, want het is werkelijk prachtig.

Je kunt er niet naar binnen met een korte broek of een t-shirt dat te veel toont, dus breng een lange broek of iets anders mee als je van plan bent om naar binnen te gaan. Anders ben je verplicht een doek om te slaan.

Het Johannietenklooster werd gebouwd nabij de Grot van de Apocalyps.

Vanuit het haventje SKALA gaat een slingerweg van 3 km omhoog naar het klooster, waar ook de vroegere hoofdplaats Chora ligt.

De monniken van het klooster houden zich wel aan de strenge Byzantijnse regels, maar leven niet allen binnen de kloostermuren; ze komen ook buiten het klooster, houden uitvoerige gesprekken met bezoekers en toeristen en mogen ergens anders overnachten.

De bezoekers mogen rondlopen over de binnenhof en door de gangen.

Het klooster bezit een grote rijkdom aan Byzantijnse kunstvoorwerpen, zoals iconen, houtsnijwerk en kostbaarheden van goud, zilver en edelstenen. Op de tweede verdieping bevindt zich een bibliotheek met veel manuscripten, oude boeken en oorkonden.

 

 

naarboven

johannietenklooster - skala
- apocalyps - chora -


 

 

naarboven

 

DE GROT VAN APOCALYPS

De Grot van de Apocalyps is één van de belangrijkste kloosters van de Grieks-orthodoxe Kerk.

patmos_grot_van_acopalyps

 

patmos_johannes

 

Volgens de overlevering heeft de apostel Johannes in het jaar 95 tijdens bij zijn verbanning door keizer Domitianus het laatste boek van het Nieuwe Testament van de Bijbel, de Openbaring van Johannes geschreven.

Johannes was erheen gestuurd omdat hij de leer van Christus had verspreid in Efeze (Turkije).

De apostel Johannes leefde in een grot waar hij een visioen kreeg en het Boek der Openbaringen schreef.

Na ongeveer 2 jaar verliet Johannes het eiland weer. Daarna werd Patmos een Pelgrimsoord.

De grot is nog steeds in een vrij authentieke staat te bezichtigen.

Te zien zijn onder meer de natuurlijke lessenaar die gebruikt werd om de beroemde tekst op te schrijven, de nis waarin de evangelist zijn hoofd legde bij het slapen, het uitzicht vanuit de grot op de zee, die de evangelist vaak aanhaalde in zijn openbaring.
Verder is er een scheur in het plafond te zien die, volgens de overleveringen, ontstaan is tijdens een zeer heftig visioen.

Of je het gelooft of niet .... het blijft toch speciaal om te bezichtigen !

 

naarboven

apocalyps
johannietenklooster -- chora - skala


 

naarboven

CHORA

 

 

patmos_chora

 

Het stadje Chorá aan de voet van het klooster is ontstaan doordat de ambachtslieden en kunstenaars, die meewerkten aan de bouw van het klooster. Zij vestigden zich hier met hun families om bescherming te zoeken tegen de nooit aflatende dreiging van de zeerovers.

 

patmospatmos

patmos

naarboven

chora
johannietenklooster - apocalyps -- skala

 


 

 

» Wij logeerden in Hotel Hydrele Beach in Pythagorion op het eiland Samos en bezochten het eiland Patmos met de veerboot.

naar_boven